Wat doet Bewindvoerderskantoor Achterhoek?
Bewindvoerderskantoor Achterhoek (BVK Achterhoek) helpt haar cliënten om de geldzaken te regelen als ze dat zelf niet kunnen. Dat doen we middels BEWINDVOERING, BUDGETBEHEER of BEHEER VASTE LASTEN.
Bij bewindvoering regelt de bewindvoerder je financiële zaken, je hoeft je er dan zelf geen zorgen meer over te maken.
Bij budgetbeheer blijft je zelf de post ontvangen en betalen we voor je wat we afgesproken hebben en als we dat zo afgesproken hebben kun je ons om advies vragen of een uitgave wel zo verstandig is.
Ons team zet zich graag voor je in met persoonlijke, duidelijke adviezen en praktische hulp. Tijdelijk of voor altijd. Bel of mail ons gerust voor vragen of een vrijblijvend gesprek.
Wat is bewindvoering en beschermingsbewind?
Bewindvoering is een wettelijke maatregel voor de bescherming van mensen die niet zelf voor hun geldzaken kunnen zorgen. Dat kan tijdelijk zijn of voor altijd. Er zijn twee vormen van bewindvoering. “Vrijwillig” beschermingsbewind of WSNP-bewind (wet schuldsanering natuurlijke personen). Bij Bewindvoerderskantoor Achterhoek kunt u terecht voor beschermingsbewind. De maatregel beschermt mensen tegen misbruik door anderen en tegen eigen beslissingen die voor financiële problemen kunnen zorgen. Beschermingsbewind is er voor mensen vanaf 18 jaar (meerderjarig).
Waarover gaat beschermingsbewind?
- Beschermingsbewind gaat over geld en over goederen zoals een huis, auto of meubels;
- Beschermingsbewind gaat niet over persoonlijke zaken, zoals relaties of zorg.
Met officiële woorden: de rechter stelt uw geld en goederen onder bewind en benoemt een bewindvoerder. U mag zelf een bewindvoerder kiezen. Bijvoorbeeld een bewindvoerder van Bewindvoerderskantoor Achterhoek. Samen met u regelt hij of zij al uw geldzaken.
Voor wie kunt u bewindvoering aanvragen?
U kunt beschermingsbewind aanvragen:
- voor uzelf;
- voor uw partner, meerderjarig kind of andere familieleden.
Bewindvoerderskantoor Achterhoek helpt u graag met de aanvraag van beschermingsbewind.
Hoe vraagt u beschermingsbewind aan?
U kunt beschermingsbewind aanvragen bij de kantonrechter met het aanvraagformulier ‘Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap’. Bel of mail ons voor een afspraak. We helpen u graag verder. Voor het verzoek heeft u geen advocaat nodig.
De Rechtbank nodigt u uit voor een zitting of voor een gesprek. Dit is een bijeenkomst in de rechtbank waar de Rechtbank controleert of beschermingsbewind een ‘passende maatregel’ is. De rechter bekijkt niet alleen de papieren maar vraagt u ook naar uw verhaal. Pas na deze controle besluit de rechter tot onderbewindstelling van uw geld en goederen.
Wat doet onze bewindvoerder voor u?
In overleg met u brengt onze bewindvoerder uw financiële zaken in kaart.
De bewindvoerder:
- krijgt de verantwoordelijkheid over uw geld en goederen;
- opent een of twee rekeningen;
- een beheerrekening, de rekening waarop uw inkomsten binnen komt en waarop de bewindvoerder al uw vaste kosten betaalt;
- een leefgeldrekening, de rekening waarop u geld ontvangt voor boodschappen. Dit kan ook de bankrekening zijn die u al heeft, maar alleen als u niet rood staat.
- betaalt uw rekeningen op tijd, als u daarvoor voldoende inkomsten heeft;
- doet uw belastingaangifte inkomstenbelasting (box 1);
- helpt u met de aanvraag van een uitkering, bijzondere bijstand, en/of toeslagen;
- vraagt schuldhulpverlening aan als de schulden hoog zijn om zelf op te lossen (problematische schulden);
- sluit verzekeringen en/of contracten voor u af als dat nodig is;
- maakt een duidelijk budgetplan voor een overzicht van uw inkomsten en uitgaven;
- geeft u adviezen over omgaan met geld en regels.
Problemen met geld ontstaan vaak door persoonlijke problemen. Bijvoorbeeld door ziekte, na een scheiding, verlies van een baan, overlijden van een partner of door een verslaving. Maar ook zonder deze problemen wil het soms gewoon niet lukken om geldzaken goed te regelen. En als er dan schulden ontstaan, wordt het pas echt ingewikkeld. Misschien herkent u het wel.
Bewindvoerderskantoor Achterhoek kan u eventueel in contact brengen met andere hulpverleners. Als het nodig is kunnen deze hulpverleners uw problemen met u bespreken en helpen aanpakken. Tegelijkertijd helpt Bewindvoerderskantoor Achterhoek u dan om uw geldzaken weer goed te regelen. Dat wil zeggen: alle rekeningen betaald, schulden geregeld en zelfstandig leren omgaan met geld.
Wat kost beschermingsbewind?
De tarieven zijn vastgesteld door de staatssecretaris van veiligheid en justitie en gepubliceerd in de Staatscourant. Op onze pagina Tarieven vind u het uitgebreide overzicht.
Voor de aanvraag van het bewind bij de rechtbank betaalt u kosten. Die kosten heten griffierechten. Als u in aanmerking komt voor een vergoeding van de kosten voor bewindvoering door een uitkering van bijzondere bijstand verzorgen wij voor u deze aanvraag.
Over de kosten vertellen we u graag meer in een persoonlijk gesprek.